undefined

Buck Mountain

Approached initially to consult on site-selection, we encouraged our clients to focus on features that are unique to the San Juans such as grassy basalt rock outcroppings set within a douglas fir and pacific madrone forest. The owners later purchased a hillside parcel possessing these features, the rock outcroppings forming a small clearing. Rather than widen the clearing to expand western views, we embraced the narrow opening - compressing it further ​through program placement. This compression amplifies the view while providing the feeling that one is within the forest itself. The linear living space is anchored by an existing rock outcropping to the east, establishing a strong connection to grade, and panoramic views among the tree canopy to the west, over 20 feet above grade. Pocketing sliding doors at either end allow for fluid movement and minimized distinction between interior and exterior. ​


Sleeping and bathing spaces are oriented toward more intimate views into the forest and rocky hillside to the north. These spaces take advantage of a north-south cross-slope with views out to the hillside, its’ reflected light lending a warm quality to these more intimate spaces.​


When the couple is not in residence their intention is to lease the home as a vacation rental, allowing others to enjoy the magic of the San Juan Islands. The home needed to be economical, durable and weather well over time. Toward that end, we avoided precious or complicated materials and systems and focused on simple utility, which harmonized well with the overall aesthetic. The building form is purposefully simple in expression, with large protective overhangs and south facing clearstory windows providing for winter solar heat-gain. The material palette, consisting of solid-body stained wood, concrete floors and sheetrock: is simple and durable. ​


Site disturbance was minimized, and tree removal avoided, by limiting the building footprint and required excavation. This was achieved through an efficient floorplan and use of cantilevers and point-load columns with minimized footings, poured without excavation on exposed bedrock.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Credits

Awards

Recognition