Madison Park exterior

Madison Park

The existing house is a classic '60s era post-and-beam structure common in view neighborhoods built in that decade. Unusual in this case is that the house actually doesn't have a view, and faces the street with minimal privacy. The owners loved the openness of the house regardless, so purchased it and hired Heliotrope to re-imagine the home. Our design solution utilizes landscaping to create privacy, rather than eliminating glass or using shades. An 'urban forest' has been planted in the front yard to provide a buffer to the street and provide a focus for the view. The new entry addition is buffered from the living spaces by a concrete site-wall as well as landscaping and further defined by a new poured-in-place concrete garage. Inside, our scope of work consisted of a 'gut-renovation' of the existing house and a reconfiguration of the layout. Our material palette is minimal in order to keep the focus on the natural surroundings and a significant art collection, which is accommodated on simple, white wall planes and integrated within the landscape.

Madison Park exterior entrance
Madison Park interior entrance
Madison Park interior
Madison Park interior
Madison Park interior
Madison Park interior
Madison Park kitchen
Madison Park kitchen
Madison Park kitchen
Madison Park exterior

Location: Seattle, WA
Contractor: Ainslie/Davis
Building Area: 4,100sf
Completion: 2012
Photography: Erik Johnson