Front of Suncrest

Suncrest

This new residence is located on a pristine site comprised of a mature douglas fir and pacific madrone forest, with occasional rocky clearings and several small ponds. Our clients desired a work of architecture that minimized site impacts while creating a work of architecture that utilized their favorite materials (wood and concrete) and connected them intimately with the land and the view. The home is situated where the forest gives way to a large rocky clearing with views to the sea. The structure is 'wrapped' around a prominent outcropping of rock and carefully situated to require a minimum of tree removal. The long, narrow footprint of the home allows every room a view of the sea while also retaining a strong connection to the surrounding forest.

Suncrest exterior
Suncrest diagram
Suncrest diagram
undefined
Suncrest exterior entrance
Suncrest entrance
Suncrest interior
Suncrest kitchen
Suncrest kitchen
Suncrest bedroom
Suncrest bedroom
Suncrest office
Suncrest bathroom
Suncrest guest house
Suncrest hallway
Suncrest patio
Suncrest patio detail
Suncrest exterior
Suncrest exterior
Suncrest exterior

Location: Orcas Island, WA
Contractor: Ravenhill
Building Area: 3,000sf
Completion: 2009
Photography: Sean Airhart, Ben Benschnieder

Merit Award – AIA NW & Pacific Honor Awards, 2011
Merit Award – AIA Honor Awards for Washington Architecture, 2010